NFC

De toepassing van Near Field Communication (NFC) in de mobiele telefoon staat op het punt stevig gepromoot te gaan worden in Nederland, met name als enabling technologie bij mobiel betalen. Een belangrijk alternatieve technologie Bluetooth Low Energy werd recent naar voren geschoven door Apple bij de introductie van hun iBeacon specificaties. Sinds kort ondersteunt Apple in de laatste devices ook NFC, maar op het moment alleen voor Apple Pay, dus feitelijk grotendeels afgeschermd voor de ontwikkelaars (update: In IOS 11, iPhone 7 en hoger is een deel van de NFC mogelijkheden beschikbaar gemaakt). De belangrijkste NFC toepassingsmogelijkheden zijn:

Het onderdeel transacties krijgt de meeste aandacht vanwege de grote belofte van veilig mobiel betalen. Implementaties van mobiel betalen in Europa zijn nu nog relatief beperkt. De belangrijkste reden: veel smartphones ondersteunen (nog) geen NFC. Dit probleem wordt nu met name door de golf aan NFC telefoons voor het Android platform verminderd. Veel nieuwe top modellen van Samsung, HTC, LG, etc. met NFC zijn uitgerust met NFC. De afwezigheid van NFC op de iPhone ook weer in de nieuwe iPhone 5c en 5s en de recente introductie van iBeacons op basis van BLE in IOS7, als min of meer concurrent van NFC, verzwakt de positie van NFC als standaard. Het toepassingsgebied van iBeacon ligt anders dan voor NFC in het algemeen, bijvoorbeeld ten aanzien van indoor lokatiebepaling, maar de mogelijke overlap, met name voor het initieren van transacties is groot. De iBeacon specificatie is gebaseerd op Bluetooth Low Energy (BLE), en wordt ondersteund in IOS7, en in veel van de devices met Android versie 4.3, 4.4 en 5.0. De iPhone 6 ondersteunt nu dan wel NFC, maar op dit moment alleen voor gebruik met Apple Pay. Recent heeft Apple, vanaf IOS 11, iPhone 7 en hoger een deel van de NFC mogelijkheden beschikbaar gemaakt

NFC kan het gebruik van QRcode en barcode toepassingen gedeeltelijk vervangen. Met NFC is het niet meer noodzakelijk eerst een QRcode reader te activeren en de camera te richten. Het in nabijheid brengen van het toestel bij een 'NFC tag' is al voldoende.
In feite biedt NFC de eerste gebruikersvriendlijke mogelijkheid om een directe connectie te leggen met de nabije fysieke wereld. Voor mobiel vervult GPS soms al in beperkte zin die rol, en bluetooth en recent QRcodes ook voor een deel maar minder gebruikersvriendelijk.
Neem contact met ons op als u meer wil weten over de practische mogelijkheden en beperkingen van NFC, of over alternatieve technologiën.