Lora

PhaseFour verzorgt IoT (Internet of Things) oplossingen gebaseerd op LoraWan. LoRaWan staat voor een Low Power Wide Area Network (LPWAN) specificatie die bedoeld is voor draadloze veelal batterij gevoede dingen in een lokaal of globaal netwerk. Diverse LPWAN toepassingen draaien al op private, lokale netwerken. KPN rolt nu een landelijk dekkend netwerk uit, gebruik makend van LoRa, waardoor de toepassingen en het gebruik van LoRa daarbinnen, een nieuwe fase ingaan.

LoRa en PhaseFour

Phasefour verzorgt complete oplossingen van Lora device in het veld, tot aan de data onder uw vingertoppen, van bijdrage aan uw concept tot aan de praktische invulling.

Ook geven we graag advies over het toepassen NB-IoT versus LoRa. NB-IoT is nu ook onlangs landelijk beschikbaar gemaak door Vodafone en Tmobile en lijkt de kanshebber op een groot marktaandeel in het Narrow Band segment. NB-IoT kampt echter nog wel met wat interpretatie verschillen van de onlangs vastgelegde standaarden, hetgeen voor issues zorgt bij deployment.

LoRa eigenschappen

LoRa biedt voor veel IOT toepassingen nu serieuze mogelijkheden vanwege de volgende kenmerken, die een op dit moment unieke combinatie inhouden:
  • Landelijk dekkend netwek van KPN (Nederland is het eerste te land ter werled waarvoor dat zal gelden. Veel aankondingen voor andere landen waaronder België en Duitsland, zijn parallel gedaan)
  • Lage kosten hardware (grofweg tussen €20 en €100 per device)
  • Lage abonnementskosten (enkele tientallen euro's pet jaar)
  • Extreem zuinig (levensduur batterij tot aan 10 jaar mogelijk)
  • Hoge penetratie (indoor, toepassingen zonder "direct zicht" )
  • Nauwkeurige lokatiebepaling in netwerk (10 - 35 m)
Bovenstaande is mogelijk gemaakt met verdergaand geoptimaliseerde radio technologie, een breed consortium van ondersteunende bedrijven, maar bovenal door het vertrekpunt van een extreem beperkt netwerkgebruik. Een typisch LoRa toepassing zendt bijvoorbeeld 1 maal per 15 minuten een paar KByte. Dit betekent dat verrreweg de meeste 3G en 4G toepassingen niet door LoRa vervangen zullen worden, maar dat LoRa vooral voor nieuwe, eerder niet haalbare, toepassingen, ingezet zal worden. Overigens kan ook gebruik gemaakt worden van reeds langer operationele Private LoRa netwerken, met name ook in Nederland, beschikbaar in diverse stedelijke gebieden en specifieke lokaties, zoals bijvoorbeeld havens. Gevolg daarvan is ook dat betaalbare devices reeds voorhanden zijn en praktische ervaring opgebouwd is.

Links:
LoRa KPN LoRa propositie van KPN
LoRA Alliance
Thethingsnetwork Open LoRa netwerk initiatief